Hétfő, 2024.06.17.
VMMI

kézművesség, népművészet, népi kultúra

XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál

  • Határidő: 2023. szeptember 15., péntek 00:00
  • Pályázat kiírói: Hagyományok Háza, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Békés Megye Népművészetéért Alapítvány

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány meghirdeti a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál konferenciáját és pályázatát.

Leírás

Célja: pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség a Kárpát-medencében tevékenykedő, népi textíliákkal – csipke, hímzés, nemez, szövés, viselet – foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára.

Színhangulatok és a szakrális textíliák – Pályázat

1. Színhangulatok

A pályázatra tárgyegyüttesek benyújtását várjuk, melyek a Kárpát-medencei népi textíliák hagyományos színvilágát, azok harmonizáló színárnyalatait idézik fel, vagy a tájegységi kultúra hitelességét megőrizve, színekben újra gondolják azokat. A pályázati alkotások lehetnek egy-egy szakág tradicionális, jellegzetes darabjai, valamint a mai világunknak, életmódunknak megfelelő tárgyegyüttesek. A pályázat kiírója, zsűrije kifejezetten várja a több szakág alkotóinak együttgondolkodásával, közös munkájával készült kollekciókat, a népművészeti textíliák új alkalmazásának, használatának új, mai témáit, lehetőségeit.

2. Szakrális és a szertartásokhoz kapcsolódó textíliák

Kezdeményezzük az alkotók, alkotóközösségek és a helyi egyházközösségek összefogását, hogy a tájegységük jellegzetes népi textilhagyományainak feldolgozásával újítsák meg a kultikus terek, templomok, imaházak textiljeit. A pályázatra várjuk az emberi élet jeles alkalmainak – keresztelő, esküvő, temetés stb. – egyházi szertartásokon használt vagy viselt hagyományos, vagy abban gyökerező népi textíliáinak feldolgozásait is.

Reménykedünk, hogy a kultikus terek, templomok, imaházak textil pályázataihoz, az egyházak is hozzájárulnak a felhasználandó anyagok költségeivel.

Örömmel fogadjuk a különböző textiles területek együttműködését!

A pályázók a Kárpát-medence bármely tájegységét tekinthetik kiinduló forrásanyagnak alkotásuk elkészítéséhez.

Örömmel fogadjuk, ha az alkotók – eddig ismeretlen, vagy kevésbé ismert hagyománykört felfedezve – hoznak létre a mai kor igényeinek megfelelő alkotásokat, megjelenítve a XXI. század emberének tárgyi környezetét.

Amennyiben Ön a pályázaton és/vagy a konferencián részt kíván venni, kérjük a jelentkezési lapot szíveskedjen 2023. szeptember 15-ig visszaküldeni címünkre (Békés Megyei Népművészeti Egyesület, 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. sz., e-mail: info@bmne.hu).

Online kitöltési lehetőség: jelentkezési lap.

A pályázati előjelentkezésre azért van szükség, hogy a kiállítási helyiségeket a beérkező anyagok mennyiségének megfelelően tudjuk kiválasztani.

A pályázattal kapcsolatos tudnivalók: Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák Békéscsaba kiállítótermeiben kerülnek kiállításra, a kiemelt alkotások díjazásban részesülnek.

Egyéni alkotók maximum 10, alkotóközösségek maximum 20 darab pályamunkát adhatnak be.

A pályázati anyagokat 2024. január 16-21. között kérjük címünkre beküldeni vagy személyesen eljuttatni.

A pályázati kiállítások időpontja: 2024. március 8 - március 29.


A beküldött pályamunkákat – függetlenül attól, hogy a kiállításon szerepelt vagy sem – 2024. április 1-7. között lehet hazaszállítani.

Konferencia
A konferencia időpontja: 2024. március 8-9-10.
A háromnapos tanácskozás keretében a résztvevők azokkal a hazai és külföldi törekvésekkel, alkotókkal, alkotóműhelyekkel ismerkednek meg, amelyek az eredeti (autentikus) népi textíliák mai használatával – lakástextil és viselet – foglalkoznak.
A konferencia részvételi díja tervezetten kb. 30.000 Ft körül lesz (az összeg a regisztráción túl a kollégiumi szállás és az étkezés költségeit is tartalmazza).

Csatolmányok