Hétfő, 2024.06.17.
VMMI

Történelem

Papp Árpád: Délszlávok Párizsban (kötetbemutató)

  • Személyek: Papp Árpád, Baráth Gábor Gergely
  • Dátum: 2022. június 30., csütörtök

KÖNYVBEMUTATÓ AZ ÓBECSEI THAN EMLÉKHÁZBAN

Átformálni az eddigi Trianon-képet

Dr. Papp Árpád: Délszlávok Párizsban – Egy határszakasz megrajzolásának krónikája és dokumentumai című, tavaly megjelent kötetének bemutatóját tartották meg csütörtökön az óbecsei Than Emlékházban. A könyv teljesen más szempontból közelít a békediktátumhoz, mint egyéb kiadványok, hisz a belgrádi levéltárakban található kéziratos dokumentumok alapján próbálja magyarázni a Párizsban elért diplomáciai sikert, a területszerzést. A kutatóval Baráth Gábor Gergely történész beszélgetett.

– A könyvnek egy nagy célja van, ez pedig a korábbi, saját Trianon-képünknek az átformálása, illetve az itt felsorolt adatok, dokumentumok és összefoglalások jóvoltából egy teljesen új, többszempontú megvilágítás teljesítése. Másrészt pedig miután elsősorban a magyar olvasóközönségnek szól, a szerb nyelvű kéziratos dokumentumok fordításával annak a lehetősége, hogy ha nem is eltérni a korábbi Trianon-felfogástól, de az új adatok birtokában egy többszempontú vizsgálatnak a tudomásul vétele. A kiadványnak köszönhetően tudomást vehetünk arról, hogy a békekötés aktusa és az azt megelőző 19 hónap mindenféleképp egy nagyon árnyalt, egy nagyon nehézkes és sok-sok vitával, küzdelemmel járó folyamat volt, amelyben sajnos a magyar fél nem is vett részt, és kész tények elé lett állítva – mondta dr. Papp Árpád.

A Délszlávok Párizsban a szerbiai levéltárakban őrzött, az első világháborút követő trianoni békediktátumot előkészítő dokumentumanyag első közlése, amely a szerkesztő, dr. Papp Árpád részletes bevezető tanulmányát követően magába foglalja a szerb és francia nyelvű hivatalos dokumentumok magyar fordításait is.

A könyvbemutatót a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte meg.

Magyar Szó