Hétfő, 2024.06.17.
VMMI

fazekasság, kézművesség

Fazekasság Zentán

  • Személyek: Kovács Nádi Karolina
  • Dátum: 2023. január 10., kedd - 2023. június 30., péntek

A fazekasok képzését 2019. októberében indítottuk a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata együttműködésével. Kovács László fazekas népi iparművész, kiváló kalocsai mester volt az oktatónk, majd a pandémiás időszakot – amíg nem tarthattunk foglalkozásokat – a műhelyünk berendezésével töltöttük. Sokat dolgoztunk a műhely otthonossá tételén, a VMMI munkatásai kimeszelték, polcokat és masszív gyúróasztalt csináltattunk, majd a Rozetta Kézműves Társasággal karöltve sikerült felszerelni a műhelyt.

A felszerelt műhelyben Kiss Katalin zentai fazekas foglalkozott az érdeklődőkkel, majd 2022 márciusától novemberéig havonta egyszer Barcsay Andrea békéscsabai fazekas, népi iparművész oktatta az érdeklődőket.

Idén januárban Intézetünk újra Kiss Katalinnal indította el a tanfolyamot, a Csoóri Sándor Alap támogatásával. A tanulók két csoportban dolgoznak, hogy mindenkinek legyen elegendő eszköz és az oktató mindenkivel kellően tudjon foglalkozni, hiszen korongozni nem egyszerű feladat, sok-sok óra gyakorlás van egy-egy kész edény mögött, minden mozdulatot számtalanszor ismételni kell, amíg helyesen rögzül.

Minden kedden és csütörtökön délután benépesül kis műhely, ahová nagyon kellemes belépni, kész és félkész munkák fogadnak bennünket és igazán elszánt, lelkes tanulók.

Június végéig tart ez a képzés, de az év második felére is tartogatunk képzési lehetőségeket a fazekas tanulóknak, reményeink szerint kiváló mesterek, népi iparművészek tartanak majd műhelyfoglalkozásokat 2-3 alkalommal az év végéig.

Riport is készült a műhelyünkben, itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=vBACZOv8rwA&ab_channel=MediaNews