Szerda, 2024.07.17.
VMMI

fesztivál

A KözösÉg szakmai fesztiválon jártunk

  • Személyek: Sutus Áron, Guci Mónika, Virág Kiss Anita, Sós Nóra, Palotás Lengyel Anna
  • Dátum: 2023. augusztus 28., hétfő - 2023. augusztus 30., szerda

Az elmúlt három napban Intézetünk és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ötfős delegációval részt vett a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület szakmai fesztiválján, a KözösÉg Fesztiválon Veszprém vármegyében.

Első nap a Snétberger Zenei Tehetség Központban voltunk Felsőörsön, ahol a rendezvényszervezés, kultúraszervezés témakörökben szervezett szakmai pódiumbeszélgetések és az interaktív programok mellett lehetőségünk nyílt megismerni a Veszprém megyei Látópontokat: Tótvázsonyt és a Látópöttyöket (Balatonszőlőst, Pécselyt, Nemesvámost, Barnagot, Vöröstót, Hidegkútot); Jásdot; Kiscsőszt, Taliándörögdöt és Sümeget. Az esti vihar sem riasztotta vissza sem a résztvevőket, sem a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületet, nagyszerű mezőségi táncházban volt részünk.

Második nap az Agóra Veszprém Kulturális Központban vendégeskedtünk, ahol folytatódtak a szakmai előadások, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel közösen meséltünk a saját, vajdasági tevékenységünkről, valamint a városi sétánk alkalmával megismerkedtünk a központtal, láthattuk az Európa Kulturális Fővárosa beruházások és fejlesztések egy részét, valamint megismerhettük a május óta üzemelő Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központot. Meghallgattuk hogyan lehet létrehozni és önfenntartóan üzemeltetni egy olyan intézményt, amely a civil szervezetek és egyesületek tevékenységének ad helyet.

Harmadik nap a csapat két részre oszlott, Látópontokra és -pöttyökre utaztunk, egyik csapat Nemesvámosra és Barnagra, a másik csapat Balatonfüredre. Intézetünk kolléganője a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. tevékenységével ismerkedett meg, végigjárta a Wasary Galériát, a Jókai Mór Emlékházat, a Modern Műtárat (Szöllősi-Nagy–Nemes Gyűjteményt), és bepillantást nyerhetett a felújítás alatt álló Esterházy-kastély kulisszatitkaiba is, megtudhatta hogyan lehet menedzselni egy több épületből, kiállító- és kulturális szoláltató térből álló intézményt.

Köszönjük az élményt, a szervezést és a meghívást a Magyar Közösségépítők Értékszövetségének, valamint a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását a fesztivál alatt megismert szakembereknek, szervezeteknek és intézményeknek.