Csütörtök, 2022.10.06.
VMMI

színjátszás, szemle

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozója

  • Főszervező: VMMI, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
  • Dátum: 2010. március 19., péntek - 2010. március 28., vasárnap
  • Társszervező: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, József Attila Művelődési Egyesület (Szilágyi)

Az amatőr társulatok találkozója és versenye, ahol az előadásokat szakmai zsűri véleményezi, és több kategóriában díjakat oszt ki. A találkozót minden évben más-más délvidéki településen rendezik meg, így megmozgatva a kistelepülések közösségét, bevonva azokat a szervezésbe, valamint a közönség soraiba.

2010-ben a helyszín Szilágyi, a József Attila Művelődési Egyesület színháztereme.

21 előadással jelentkeztek a csoportok a találkozóra, ahol a szakmai zsűri 19 fellépő csapatból választhatja ki a díjazottakat, a színjátszók legnagyobb vajdasági seregszemléjén, amely egyaránt nyitott a diák és a felnőtt, valamint a vegyes csoportok számára is.

A szakmai zsűri Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Csernik Árpád színművész.

Kiemelt szakmai programok:

Március 28., vasárnap, 18 óra. Rendhagyó könyvbemutató. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent a Kézikönyv amatőr színtársulatok részére című sorozat első darabjának bemutatója. Brestyánszki Boros Rozália Színházi alapok amatőröknek című kötete kifejezetten a vajdasági színjátszó csoportok hagyományos játékstílusára koncentrálva született. A másik kiadvány a szakmai körökben rendkívül elismert Perényi Balázs (Budapest) drámapedagógus improvizációs gyakorlatokat rendszerező kézikönyve, címe Improvizációs gyakorlatok.

Március 28., vasárnap, 14.30 óra. Tréning. Improvizációs gyakorlatok. Foglalkozásvezető: Perényi Balázs. A tréning a kézikönyv anyagából merít. Résztvevőket minden színjátszó csoportból várunk, elsősorban rendezőket és a rendezés iránt érdeklődő fiatalokat.

Március 27., szombat, 16 óra. Gyermekprogram. Lépj színre! Színjátékos gyakorlatok a szilágyi és környékbeli általános iskolások részvételével. Játékvezetők: Mess Attila színművész, Mácsai Mónika drámajátékvezető és Lódi Andrea drámapedagógus. Majd 18 órakor a Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund (Szabadka) előadása. Geszti Péter – Dés László: A dzsungel könyve. Rendező: Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba.

Az idei évben is megjelenik naponta száz példányban a Súgó, a találkozó szín- és hírlapja.

A találkozónak két fődíja van: a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért. A találkozó további díjai: a Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; a Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; a Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; a Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának; a Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; a Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; a közönségdíj. Különdíj osztható ki egyéb kategóriákban is (díszlet, fény, hang, jelmez stb.).

Ünnepélyes megnyitó: március 19., péntek, 17.30 óra. A találkozót megnyitja Milorad Đurić tartományi művelődési titkár.

Ünnepélyes díjkiosztó gálaműsor: március 28., vasárnap, 18 óra. Majd meglepetés előadás: Dennis Kelly: Zsákutca – After the And. Az Újvidéki Színház vendégjátéka.

Időpontok

2010. március 19., péntek 17:00 - 2010. március 19., péntek 18:00

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Ünnepélyes megnyitó

17 óra. Kiállításmegnyitó
A Piros Pipacs Kézimunkacsoport és Szilágyi település múltját megidéző kiállítása.
A kiállítást ft. Orcsik Károly plébános nyitja meg.


17.30 óra. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozójának ünnepélyes megnyitója

2010. március 19., péntek 18:00 - 2010. március 19., péntek 20:00

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Ray Cooney: A miniszter félrelép (Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat)

Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat
18 óra. Ray Cooney: A miniszter félrelép
Szereplők: Richard(a miniszter) – Pásztor Zdrávkó. George(titkár) – Budacs Zsolt. Manager – Kiss Tibor. Jane (titkárnő) – Kuntity-Zámbó Klementína. Főpincér – Horvát Roland. Detektív – Szakál Szilárd. Ronnie (férj) – Pintér Attila. Pamela (feleség) – Francia-Gyólai Klára. Szobalány – Horwáth Teruska. Ápolónő – Juhász Mónika. Rendezőasszisztens: Pásztor Zdrávkó. Díszlet: Dudás Róbert és Horváth Norbert. Súgók: Szakál Gyöngyi, Kiss Gabriella és Szórádi Krisztina. Rendező: Kuntity-Zámbó Klementína

Az előadásról: Már a cím is sejteti, hogy a darabban mi is fog történni, vagyis csak történne, ha a miniszter és az ellenzék titkárnője közti titkos találkát nem szakítja félbe egy hulla felfedezése. Itt kezdődik a bonyodalom, amikor a mi kormánypárti emberünknek egyszerre több gondot is meg kell oldania. Észrevétlenül meg kell szabadulni a hullától, a titkárnőt biztonságban haza kell juttatni, neki pedig minél hamarabb át kell érnie a parlamentbe, hiszen éjszakai ülésre várják. A dolgot megnehezíti a szállodaigazgató tolakodó jelenléte, a féltékeny férj váratlan betoppanása. Egyedül a titkárától várhat segítséget… Ismerős a sztori? Kern András és Koltai Róbert főszereplésével 1997-ben készült belőle filmváltozat. A szilágyiak beleszerettek a történetbe, és megkeresték az eredeti, színpadi szövegkönyvet, hogy megoszthassák velünk ezt a vígjátékot.

A játékidő 120 perc.

2010. március 20., szombat 15:00 - 2010. március 20., szombat 15:05

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Arthur Schnitzler – Kornis Mihály: Körbe-körbe magyar (Színitanoda)

Színitanoda
15 óra. Arthur Schnitzler – Kornis Mihály: Körbe-körbe magyar
Szereplők: Az utcza lánya, takarítónő – Brestyánszki Dina. A szobalány, utcalány, fiatalasszony – Pintér Noémi. Gróf, katona, dr. Schüller, milliomos – Török Arnold. Fiatalúr, fiatal elvtárs – Szikora Róbert. Díszlet, jelmez: a Színitanoda tagjai. Zenei válogatás, fény és hang: Rusic Vladimir. Rendező: Körmöci Petronella és G. Erdélyi Hermina

Az előadásról: Az osztrák író – aki kiváló gégegyógyász, egyetemi professzor és tartalékos katonatiszt is volt – legtöbb botrányt kiváltó darabja, szatirikus ábrázolása annak a kiábrándító ténynek, hogy férfi és nő találkozása lehetne magasztos szerelem, de a köznapi életben pillanatnyi szórakozássá aljasul. Kornis Mihály az enyhén porosodó, Körbe-körbe című Arthur Schnitzler-darabot fölfrissítette, így született meg a Körmagyar (Körbe-körbe magyar), amely az eredeti mű szerkezetét és dialógusait követi, ám a szerző mégis új darabot írt, mely egyfelől szórakoztató irodalmi játék, másfelől pillanatkép a kilencvenes évek magyar valóságáról. Ezt a szöveget vitte színre a Színitanoda alkotócsapata „szerelemjáték” formájában.

A játékidő 65 perc.

2010. március 20., szombat 17:30 - 2010. március 20., szombat 18:30

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Lőrincz Miklós: A jól nősült fiatalember (Arany János MME)

Arany János Magyar Művelődési Egyesület
17.30 óra. Lőrincz Miklós: A jól nősült fiatalember
Szereplők: Zrínyi – Muskovics Fábián. Melinda – Szakál Ágnes. Sátori – Andrasics Albert. Kubicsek – Muskovics Károly. Jucika – Tamaskó Krisztina. Gajzágó ügyvéd – Klenanc József. Rendezőasszisztens: Klenanc József. Jelmez, súgó: Andrasics Kornélia. Technika, súgó: Szakál Ferenc. Rendező: Andrasics Albert

Az előadásról: A szerző, Lőrincz Miklós az 1930-as és 40-es évek közkedvelt bohózat- és kabarészerzője. Darabjai ugyanúgy elévülhetetlenek, mint kortársai, Nóti Károly vagy Rejtő Jenő jelenetei. A gombosiak által színpadra vitt Lőrincz-bohózat az ódon-újgazdag pesti kispolgár, Zrínyi lakásán játszódik a múlt század harmincas éveinek derekán. A szürke hétköznapok egyikén olyan bonyodalmak történnek, mely során sikerül egy szerencsétlen fiatalember nyakába varrni Zrínyi öregedő, de még hajadon nővérét… Kispolgári jellem- és helyzetkomikum egymás hegyén-hátán.

A játékidő 60 perc.

2010. március 20., szombat 20:00 - 2010. március 20., szombat 21:10

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Marth P. Ildikó: Kukás guru (Karinthy Frigyes Színjátszó Kör)

Karinthy Frigyes Színjátszó Kör
20 óra. Marth P. Ildikó: Kukás guru
Szereplők: Kócsi úr, Imi – Rab Sándor. Times, Imi felesége – Cirok Anita. Gödény Dezső – Vermes János. Papuska, Tímea nagyapja – Gulyás Péter. Sára, Dezső élettársa – Stanojev Német Annamária. Judit, Imi szeretője – Hegedűs Anikó. Irénke, Tímeák szakácsnője – Mészáros Edit. Marika, alkalmi szakácsnő – Cirok Katalin. dr. Löki Lenke, polgármesterasszony – Pátrik Eszter. Postás – Mester Csaba. Komor János, temetkezési vállalkozó – Cirok Nándor. Betörőfőnök – Radóc Roland. Betörő I. – Pátrik Attila. Betörő II. – Kulcsár Lajos. Rendőr – Szőnyi Szabolcs. Járókelő – Sterbik László. Utcaseprő – Zubcsik Gábor. Guru – Tüski Balázs. Jelmez: Mester Rózsa, Gulyás Magdolna. Súgó: Solymosi Magdolna. Díszlet: Solymosi Ágoston, Tüski Zoltán, Cirok Nándor. Ügyelő: Mester Béla. Rendező: Kulcsár Bosnyák Mária

Az előadásról: Sára, az irtózatos temperamentumú elhagyott asszony előhalássza 3 éve megszökött élettársát, a szelektív hulladékgyűjtőt, a kényszerből gurusított Gödény Dezsőt a szemeteskukából, s elindul a bonyodalom. Imi kínos helyzetbe került, felesége majdnem rájött csalására, hisz Judit, a szerető bekavart, a postás még tovább rontott a helyzeten, és Papuskával is csak baj van…De majd a Szent Ember, a Guru mindent megold. Vagy mégsem…? A bohózat írója a hajdúnánási amatőr társulat rendezője, aki saját társulatának ír szövegeket. A Kukás gurut 2002-ben mutatták be először. A nagy siker után számos határon innen és túl működő amatőr színtársulat vitte színre a darabot.

A játékidő 80 perc.

2010. március 21., vasárnap 15:00 - 2010. március 21., vasárnap 16:10

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Rejtő Jenő: Nézzünk ma kabarét! (Petőfi Sándor ME)

Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja
15 óra. Rejtő Jenő: Nézzünk ma kabarét!
Szeánsz a fegyházban. Szereplők: Első fegyenc – Pőc István. Második fegyenc – Foki Sándor. Feleség – Gál Veronika. Fegyházigazgató – Fejes István. Szerető – Foki Zoltán.
Mohácsi vész. Szereplők: Krachmann – Martalics István. Ibi – Máté Ilona. Miska bácsi – Foki Zoltán. Inas – Csillag László. Belicska – Foki Sándor. Betörő – Sánta István. Orvos – Rica Emil.

Műsorvezető: Radics Lilla. Ének: Đorđević-Mári Edit, Zobenica Regina, Szilágyi József, Kovács Sándor. Zenei kíséret: Szloboda Attila. Díszlet: Foki Tímea. Zene: Szloboda Attila. Technika: Nagy István, Kővágó Sándor. Ügyelő: Kővágó Hajnalka. Súgó: Foki Mária, Horvát Laura. Rendező: Foki István

Az előadásról: Zenés kabaréösszeállítás 70 percben. A jelenetekben a Rejtőre jellemző humor elevenedik meg. A Szeánsz a fegyházban akár ma is játszódhatna. Alapszituációja egy szerelmi háromszögből kialakult váratlan helyzet, amikor a fegyenc kénytelen falazni a fegyházigazgató feleségének… A mohácsi vész története című jelenet szüzséje szintén szerelmi kalandból alakul ki, megspékelve egy szenilis vénember által okozott félreértések garmadával.

A játékidő 70 perc.

2010. március 21., vasárnap 17:30 - 2010. március 21., vasárnap 18:45

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Marth P. Ildikó: Kukás guru (Ozoray Árpád MME)

Az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Versmondó és Színjátszó Csoportja
17.30 óra. Marth P. Ildikó: Kukás guru
Szereplők: Kócsi úr, Imi (gazdag vállalkozó) – Ágoston Róbert. Times, a felesége – Bús Anikó. Gödény Dezső, szelektív hulladék gyűjtő, kukás – Kónya Róbert. Mamuska, Times nagyanyja – Szabó Nikoletta. Sára, Dezső élettársa, Kócsi úrék takarítónője – Raffai Ibolya. Judit, Imi szeretője – Nagyabonyi Orsolya. Irénke, Timesék szakácsnője – Bicskei Kata. Marika, alkalmi szakácsnő – Oláh Dóra. Dr. Löki Lenke, polgármester asszony – Kónya Renáta. Postás – Zsámboki Zsolt. Komor János, temetkezési vállalkozó – Muhi László. Betörőfőnök – Nagy Karolina. Betörő I. – Horvát Tamás. Betörő II. – Karapándzsity Kristóf. Gyula, rendőr – Magosi Lóránd. Hang- és fénytechnika: Krályevácski Róbert. Díszlet: Krályevácski Mihály. Súgó: Bagi Anita, Kazi Barbara. Rendező: Krályevácski Eszter

Az előadásról: A Kukás guru egy kisvárosban játszódó polgári vígjáték. Egy gazdag polgári családban Timeske (a feleség) két hétre meghív egy szent embert Indiából. Ez a tény mélységesen felháborítja a férjet, és úgy gondolja, hogy megfelelő lecke lesz, ha a sarki kukást öltözteti be gurunak. Sok félreértés, kis félrelépés, sok bonyodalom, egy kis filozófia. Egy igazi kortárs bohózat.

A játékidő 75 perc.

2010. március 21., vasárnap 20:20 - 2010. március 21., vasárnap 21:50

József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Arthur Miller: Édes fiaim (József Attila Színtársulat)

József Attila Színtársulat
20.20 óra. Arthur Miller: Édes fiaim
Szereplők: Joe Keller – Budai József. Kate Kelle – Kanalas Ilona. Chris Keller – Tóth Hunor. Ann Deever – Budai Beáta. George Deever – Kószó Endre. dr. Jim Bayliss – Molnár Zoltán. Sue Bayliss – Szabó Ilona. Technika: Tóth István, Baltásik Ernő. Ügyelő: Kanalas Otília. Rendező: Lepár Ferenc.

Az előadásról: A háborúban Joe Keller elveszítette Larry nevű fiát, ám felesége ezt képtelen elfogadni. Három évig hazavárja a mindenki számára halottnak hitt fiút. Ugyan másik gyermeke, Chris becsületes ifjúvá vált – apja vállalkozásában dolgozik, otthon maradt a szülői házban –, mégsem tud boldog lenni a Keller család. Nem tudnak felejteni. Egy nap vendég érkezik a házba, Ann, Larry volt menyasszonya, aki Chrissel tervez új életet. Itt kezdődik a bonyodalom… Az Édes fiaim egy már-már krimibe forduló történet a XX. század egyik legnagyobb amerikai drámaírójának tollából, Az ügynök halála és a Salemi boszorkányok szerzőjétől. Ebben a műben Miller olyan erkölcsi problémákat feszeget, mint a becsület, a szeretet hatalma és a háború személyre szabott problematikája.

A játékidő 90 perc.

2010. március 22., hétfő 17:00 - 2010. március 22., hétfő 18:00

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Móricz Zsigmond: Egérfogó (Sturcz József Színjátszó Szakosztály)

Sturcz József Színjátszó Szakosztály
17 óra. Móricz Zsigmond: Egérfogó
Szereplők: Gáspár – Vörös Endre. Ágnes – Guzsvány Flóra. Ifiúr – Csorba Nándor. Sanyi – Guzsvány Attila. Teca – Koleszár Klára. Zenei rendező: Dienes László mgr. Díszlet és technika: Vujevity Anna. Koreográfus: Tóth Zsaklina. Rendező: Molnár József.

Az előadásról: Zenés vígjáték egy felvonásban. „Kinn a hegyen történik ez, szép kora nyári délután, mikor ragyogva csillog a napsugár a zöldellő hegyoldalon, s a gazdagon sarjadzó növények közt az ember is jobban gondol az élet mély tüzére, a szerelemre, mint a nehéz munkák többi idején.” (Móricz Zsigmond: Egérfogó)
Az egyfelvonásos egy házassági perpatvarfélét visz színpadra, amely Móricznak – az ítészek szerint – kedves témája, sokféleképpen és sokszor feldolgozta mindig érdekessé és újjá varázsolva azt. A meglassúdott vérű parasztember a maga egyszerűen ravasz módján igazítja helyre a felesége fejét, amelyet egy úrfi már-már elcsavart. És ahogy már a bácskertesi csoporttól szintén megszokhattuk, mindez sok zenével, kellemes dallamokkal tarkítva.

A játékidő 60 perc.

2010. március 22., hétfő 20:20 - 2010. március 22., hétfő 21:40

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Marth P. Ildikó: Kukás guru (Testvériség–egység ME)

Testvériség–egység Művelődési Egyesület
20.20 óra. Marth P. Ildikó: Kukás guru
Szereplők: Kócsi úr, Kázmér – Gazsó János. Times, a feleség – Gazsó Zsuzsanna. Gödény Dezső – Tombác Imre. Papus – Fehér Zsuzsanna. Sára – Fehér Heléna. Judit – Német Mónika. Irénke – Szorcsik Edvina. Marika – Lőrinc Natália. dr. Löki Lajos – Berta Attila. Postás – Fehér Géza. Komor János – Csúszó Attila. Díszlet, zene, technika: Német Attila. Jelmez: Gazsó Zsuzsanna. Rendező: Lőrik Gizella

Az előadásról: A Kukás guru egy kisvárosban játszódó vígjáték. Egy családban a feleség Indiából két hétre meghív egy szent embert. A férjet ez a tény mélységében felháborítja, és úgy gondolja, megfelelő lecke lesz, ha a sarki kukást öltözteti be gurunak. A bohózat írója a hajdúnánási amatőr társulat rendezője, aki saját társulatának ír szövegeket. A Kukás gurut 2002-ben mutatták be először. A nagy siker után számos határon innen és túl működő amatőr színtársulat vitte színre a darabot.

A játékidő 80 perc.

2010. március 23., kedd 16:00 - 2010. március 23., kedd 16:05

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

George Orwell: Állatfarm – Elmarad (Szirmai Károly MME)

16 óra. George Orwell: Állatfarm
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
Elmaradt az előadás!

2010. március 23., kedd 20:00 - 2010. március 23., kedd 21:30

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Pozsgai Zsolt: Faroktól fölfelé (Petőfi Sándor MME)

Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
20 óra. Pozsgai Zsolt: Faroktól fölfelé
Szereplők: Toureq – Szeles Zsolt. Toureq-né – Oláh Vencel Erika. Dr. Couccoase – Somorai Péter. Couccoase bárónő – Balázs Magdaléna. Lumiere – Szabó Attila. Dumasev – Juhász Valentin. Lisa – Putyora Laura. Lousia – Sándor Zita. Sellő – Márton Ramóna. A rendező munkatársa: Danilo Mihnjević. Rendező: Kardos Krisztián

Az előadásról: Kortárs magyar komédia két részben. Egy burzsoá család komikus története. Franciaország, Párizs. A gondtalan előkelő élet. Toureq úr halászni jár. Puskával lövi a halakat minden szombaton éjjel. És közben kelepel a tóparton. Ez gyanús. Lumiere, a rajongó fiatalember túl sokat jár Toureqnéhez. Ez is gyanús. Dr. Couccoase túl sokat foglalkozik Dumasev tábornok golyóival. Ez is gyanús. Lisa, a fehérmájú szobalány a mozgalomban egy alacsony, kopasz férfivel mutatkozik: ez is gyanús. Mit keres a Báróné világító ruhában éjjel a nappaliban? Ki ül épp a szekrényben, és miért? Mit pucol a vak szakácsnő a konyhában? A feleségek gondolkoznak…

A játékidő 90 perc.

2010. március 24., szerda 15:00 - 2010. március 24., szerda 15:50

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Slawomir Mrożek: Szerenád (Soma Felnőtt Amatőr Társulat)

Soma Felnőtt Amatőr Társulat
15 óra. Slawomir Mrożek: Szerenád
Szereplők: Róka – Szukola Béla. Kakas – Szabó László. Szőke – Tamás Krisztina. Barna – Papp Szilvia. Vörös – Bordás Brigitta. Zene, technika: Szarka László. Díszlet: Szabó László, Szukola Béla, Major István. Súgó: Pál Eszter. Rendező: Tóth Harangozó Vera

Az előadásról: Adott három tyúk, egy kakas és egy róka. A róka megpróbálja kicsalogatni a baromfiól lakóit. Közben muzsikál. És miközben a tyúkokkal diskurál, kiderül számunkra, hogy ez a darab mégsem egy mese. A lengyel szerző – az irodalmi groteszk kiváló képviselője –, a feje tetejére állítja a mese allegorikus rendjét. Mrożek rókája nem antropomorf állat, hanem a mesebeli állatfigura bőrébe bújt ember. A bohózati elemeket felhasználó darab a fondorlatosság és árulás témáját a nő–férfi kapcsolat pszichológiai kontextusában vizsgálja. A szerenádot adó róka a zenét színleg a tyúkok „érzékiségének” felkorbácsolására használja, a csábítás valódi célja azonban más. És mégis: ebben a történetben nincsenek jók és rosszak, emberek vannak, mi vagyunk. Rendszereinket magunk építjük, könnyedén belesimulunk, elfeledve vagy tudatosan elfojtva magunkban a szabadságvágyat.

A játékidő 50 perc.

2010. március 24., szerda 17:30 - 2010. március 24., szerda 19:00

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Karinthy–Vadnay–Horváth: Kabaréest (Németh László ME)

A Németh László Művelődési Egyesület Amatőr Színjátszó Csoportja
17.30 óra. Karinthy–Vadnay–Horváth: Kabaréest
Szereplők: Littvay Karolina, Báló József, Littvay Hunor, Mátyus Zoltán, Kovács András, Ölvegyi Róbert, Laczkó Renátó, Dujmović Eleonora. Rendező: Lackó Mária

Az előadásról: Kabaréösszeállítás zenei betétekkel. Egy debütáló rendezés: buta igazgató, a szőrösszívű nagynéni, a becsületes rablógyilkos, a cserfes szájú lány, a felszarvazott férj és társaik keverednek szokatlan és váratlan helyzetekbe. A műsorban az alábbi, örök érvényű tréfás jeleneteket láthatjuk: A kis Bözsike; Vadnay László: Fogorvosnál, Hacsek és Sajó; Horváth Péter: Hófehérke és a hét törpe; Karinthy Frigyes: A detektív, Hamlet a mellényzsebben, A marha férj, A dráma, A doktor bácsi.

A játékidő 90 perc.

2010. március 24., szerda 20:20 - 2010. március 24., szerda 21:50

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Háy János: A Senák (Mara Amatőr Színház)

Mara Amatőr Színház
20.20 óra. Háy János: A Senák
Szereplők: Jani – Turuc Andor. Marika – Petrás Gizella. Mama – Vojter Ilonka. Gyerek – ifj. Turuc Andor, Petrás Ármin. Senák – Sörfőző Károly. Lecki Giza – Szabó Erika. Juszti – Vörös Emese. Pali – Bogárdi Zsolt. Gabi – Ejzler Evila. Zene: Kelemen Zsolt. Fénymester: Szarka László. Díszletterv: Kálló Béla. Díszlet: Turuc Andor. Rendező: Kálló Béla és Hajvert Ákos

Az előadásról: Kortárs magyar mű, a szerző műfaji meghatározása szerint júdásdráma egy részben. A történet a hatvanas években játszódik Magyarországon, amikor munkáslétből kikapaszkodni igyekvő fővárosi agitátorok járják a vidéket. A parasztok viszont – különösen a lovait féltő Rák Jani – sehogy sem akarnak belépni. Ekkor egy helybéli iszákos semmirekellő, Senák más taktikát javasol. Miközben Rák Janinak egy családot kell életben és eltartani, meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a jövőt jelentő két ló már nem segítheti a család gyarapodását. Ehelyett a lovak a címszereplő agresszivitásának, a lecsúszott és tehetetlen ember dühének lesznek az eszközei. Megadja-e magát Jani a sorsnak, és a „fejlődésnek”? Vajon az igazság diadalmaskodik-e minden történet végén?

A játékidő 80 perc.

2010. március 25., csütörtök 15:00 - 2010. március 25., csütörtök 15:55

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Szophoklész: Antigoné (Zentai Színtársulat)

Zentai Színtársulat
15.00 óra. Szophoklész: Antigoné
Szereplők: Antigoné – Davitkov Marijana. Iszméné – Kovács Vecei Fanni. Kreón – Gruik Bálint. Karvezető – Verebes Judit. Haimón – Kovács Bence. Teiresziász – Molnár Gábor Nóra. Eurüdiké – Berze Angéla. Xy – Surányi Emese. Ab – Sőregi Mónika. Őr 1 – Kiss Izabella. Őr 2 – Bencze Vujic Levente. Őr 3 – Szeles Melinda. Őr 4 – Simon Inez. Kar – mindenki. Rendező: Mácsai Endre.

Az előadásról: Vajon hogyan látnak a mai középiskolások egy klasszikus görög tragédiát? Megtudhatjuk a Zentai Színtársulat legfrissebb előadásából. A dráma története: Antigoné eltemeti testvérét, Polüneikészt, mert a görögök hite szerint annak lelke csak így juthat a túlvilágra. Ám a király, Kreón ezt megtiltotta, és a királyfit (Oidipusz király fiát) hazaárulóvá nyilvánította – arra, aki testét eltemeti, halál vár. Kreón törvényei a hatalmat képviselik, amely gyakran szemben áll az erkölcsi törvényekkel. E kor emberei az erkölcsöt erősen becsülték, a megalkuvást elutasították, vállalták tetteik és elveik következményeit, a lelket felemésztő élet helyett akár a halált is.

A játékidő 55 perc.

2010. március 25., csütörtök 17:30 - 2010. március 25., csütörtök 18:30

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

János vitéz Petőfi Sándor nyomán (Adai Színtársulat)

Adai Színtársulat és Kulturális Egyesület
17.30 óra. János vitéz Petőfi Sándor nyomán
A főbb szerepekben: Dobrotka Katinka, Fehér Anett, Gömöri Eszter, Gruik Bálint, Sőregi Anna, Szalai Bence, Szögi István, Szögi Miklós, Varga Balázs, Verebes Judit. Közreműködnek az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör táncosai, a Véka zenekar és az adai Dobosok. Koreográfus: Resócki Roland és Rácz Szabó Rita. Zene: Véka zenekar. Korrepetitor: Hajnal Anna. Rendező: Hajnal Anna és Máriás Endre.

Az előadásról: A társulat első produkciója egy népművészeti elemekre épülő színpadi játék egy örök klasszikus mű alapján. Ki ne ismerné Petőfi meseeposzát a nép kiszolgáltatottságáról, nincstelenségéről? A kukoricaföldön talált gyermek (Jancsi) és az árva lány (Iluska) történetét, amely népmesei igazságszolgáltatással végződik: a szerelmesek Tündérország trónjára emelkednek. Az adai fiatalok és fiatal rendezőik a tradíciókra építve, de saját élményeikből táplálkozva viszik színre a történetet. A népzenei és néptáncos elemeket több tájegység népi kultúrájából merítik az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör koreográfusai és táncosai segítségével. A színpadon a Vajdaság-szerte ismert Véka zenekar élőben muzsikál, az adai Dobosok zenekar tagjainak közreműködése pedig még színesebbé teszi a csapat debütáló produkcióját.

A játékidő 60 perc.

2010. március 25., csütörtök 20:20 - 2010. március 25., csütörtök 21:50

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Szántó Armand – Szécsén Mihály: Paprikás csirke (Szirmai Károly MME)

Szirmai Károly Művelődési Egyesület színjátszó csoportja
20.20 óra. Szántó Armand – Szécsén Mihály: Paprikás csirke
Szereplők: Julis a szobalány – Majlát Szűcs Tünde. Guszti az inas – Bán Andor. Forgács a gyártulajdonos – Robotka István. Helén a feleség – Bajai Márta. Valéria, Helén mamája – Robotka Angéla. Kenedi, amerikai üzletember – Dognár János. Lilian a lánya – Sztojiszávljevity Vera. Dr. Kovács – Nagy Tibor. Technika, zene: Víg Eduárd. Súgó: Zsigmond Ilona, Rásztovác Hajnalka. Rendező: Dognár János

Az előadásról: Vígjáték. Jávor Pál és Galambos Erzsi játszotta azokat a filmszerepeket, amelyek a magyar szórakoztató filmgyártás virágkorában a két szerző közös munkái voltak. Reménykedhetünk tehát, hogy fordulatokban, vidám megoldásokban és szerelemben nem lesz hiány az előadás során. Úgy esik, hogy Julisnak nagyon tetszik Guszti, aki viszont nem viszonozza a heves szobalány érzelmeit. A ház gazdái vendéget várnak Amerikából, Mr. Kenedit és lányát, Liliant, aki szeretne befektetni a család vállalkozásába. Mivel nem beszélnek angolul, az inast öltöztetik be igazgatónak. Lilian és Guszti között szerelem szövődik, ami Julist nem hagyja nyugodni. Mindennek a vége pedig mindennek a kezdete, ahogy ezt a valódi bohózat diktálja.

A játékidő 90 perc.

2010. március 26., péntek 18:00 - 2010. március 26., péntek 19:10

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Kárpáti Péter: Pájinkás János (Vándor Társulat)

Vándor Társulat
18.00 óra. Kárpáti Péter: Pájinkás János
Szereplők: Ámi Lajos – Lábadi Dávid. Pájinkás János – Pál Adrián. Nénnye – Hajnal Réka. Apja – Sötét Valentin. Annya – Tamási Gabriella. Cár – Pozsár Dániel. Gizella – Kabók Laura. Nemtudomka – Makk Mihály. Vénasszony – Kabók Lívia. Tehóm – Árpás Andrea. Behóm – Szűcs Szibilla. Díszlet: Kőműves Angéla. Súgó: Varga Tímea. Asszisztens: Égető Éva. Rendező: Vajda Arnold.

Az előadásról: Tragikomédia. Kortárs mese felnőtteknek arról, hogyan érdemes élni. Ámi Lajos cigány mesemondó legtöbbet mesélt története fűszereződik más mesefigurákkal és saját eszmefuttatásaival, az emberi lélekről. Lehetünk világmegváltók hatalmas energiákkal, de ennek van egy másik oldala is, amikor a dolgok visszaütnek vagy értelmetlenné válnak. A teremtésből egyszerre rombolás, kevélység, diktátorság, sőt gyilkosság lesz. A másik lehetőség, ha az ember nem csinál semmit, csak magába szívja a világot, mindent érzékel, mégis saját benső énjében él. A darab bővelkedik mesefigurákban, történelmi személyekben, fordulatokban, csodákban és a lelket keresi.

A játékidő 70 perc.

2010. március 26., péntek 20:20 - 2010. március 26., péntek 21:30

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Illyés Gyula: Tűvé-tevők (Petőfi Sándor MME)

Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Színtársulata
20.20 óra. Illyés Gyula: Tűvé-tevők
Szereplők: Gazda – Kiss Zoltán. Gazdáné – Nagy Márta. Mennyasszony – Tóth Vera. Vargalegény – Szántó Tivadar. Örömanya – Lackó F. Erzsébet. Örömapa – Baka András. Vőlegény – Helfrich Lóránt. Szolgáló – Palatinu Hermina. Kisszolgáló – Samu Mónika. 1 Vénasszony – Palatinus Melinda. 2 Vénasszony – Sirovica Erzsébet. 1 Násznagy – Ferkovics József. 2 Násznagy – Nacsa Tivadar. 1 Vőfély – Palatinus Nándor. 2 Vőfély – Nagy Dávid. Díszlet: Baka András. Jelmez: Lackó F. Erzsébet. Rendező: Tóth János

Az előadásról: Parasztkomédia, melyben a zsugori gazdáné férjhez szeretné adni lányát, a jómódú gazda bamba fiához. Idilli helyzet: adva van egy agyafúrt gazdáné, egy csinos nászasszony, egy málé vőlegény, és a többi szereplő, akik nélkül nincs menyegző. Azonban a lakodalom napján eltűnik a gazdáné egyetlen tűje. A násznép megérkezik, a terv pedig felborul… Illyés Gyula, a puszták népének tanult fia 1953-ban született vígjátéka egyike azon műveinek, amelyekkel a népi komédia megújításán és továbbfejlesztésén fáradozott.

A játékidő 70 perc.

2010. március 27., szombat 16:00 - 2010. március 27., szombat 19:10

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Lépj színre – Ifjúsági és gyermeknap – Játékos tréning és vendégjáték

16 óra. Lépj színre!
Játékvezetők: Mess Attila, Mácsai Mónika és Lódi Andrea

Szeretsz játszani? Jó lenne más bőrébe bújni? Szeretnéd magad kipróbálni a színpadon? Vagy csak egy vidám, közös szombat délutánra vágysz? Gyere el, és lépj színre Te is! Csoportos játékokkal, színjátékos gyakorlatokkal várunk.

Időtartama 90 perc.

Fabula Rasa Színjátszó Grund
18 óra. Geszti Péter – Dés László: A dzsungel könyve
Rendező: Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba

Az előadásról: Musical gyerekektől gyerekeknek Rudyard Kipling regénye nyomán. A színpadon életre kel a farkasok közt nevelkedő kisfiú (Maugli), az emberek ketrecéből szabadult fekete párduc (Bagira), a törvényt bölcsen oktató medve (Balu), a titokzatos kígyó (Ká), a bosszúra és embervérre szomjas tigris (Sír Kán), és a nagy sikerű történet minden szereplője. Sok zenével, énekkel, tánccal.

A játákidő 70 perc.

2010. március 28., vasárnap 14:30 - 2010. március 28., vasárnap 20:30

Szilágyi, József Attila Művelődési Egyesület színházterme,

Zárónap (tréning, gálaműsor, az Újvidéki Színház vendégjátéka)

14.30 óra. Tréning
Improvizációs gyakorlatok. Foglalkozásvezető: Perényi Balázs

A tréningről: A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent a Kézikönyv amatőr színtársulatok részére elnevezésű sorozat első két darabja. Az egyik Brestyánszki Boros Rozália tollából, a hagyományos előadáscsinálásról, annak pilléreiről nyújt áttekintő képet Színházi alapok amatőröknek címmel. A másik egy gyakorlatgyűjtemény Perényi Balázs rendszerezésében, a címe Improvizációs gyakorlatok. Olyan gyakorlatok tára, amelyek felszabadulttá teszik a színész játékát, elősegítik fantáziájának kibontakozását, fejlesztik és erősítik koncentrált színpadi jelenlétét, kifejezőeszközeinek gazdagodását, együttműködő képességét, jelenetépítő készségét. Ez utóbbi kézikönyv anyagából merít ez a mostani tréning. Várunk minden játékos kedvű fiatalt! Azokat is, akik szívesebben játszanak, és azokat is, akik a rendezés felé kacsingatnak…

Előzetes jelentkezés szükséges! (Lódi Andrea, andrea@vmmi.org, 062/849-6029)

Időtartama 90 perc.


18 óra. Rendhagyó könyvbemutató és ünnepélyes díjkiosztó gálaműsor
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent a Kézikönyv amatőr színtársulatok részére című sorozat első darabjának bemutatója. Brestyánszki Boros Rozália Színházi alapok amatőröknek című kötete kifejezetten a vajdasági színjátszó csoportok hagyományos játékstílusára koncentrálva született. A másik kiadvány a szakmai körökben rendkívül elismert Perényi Balázs (Budapest) drámapedagógus improvizációs gyakorlatokat rendszerező kézikönyve, címe Improvizációs gyakorlatok.

Átadásra kerül a 2010-es találkozó két fődíja: a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért. További díjak: Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának; Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; a Közönségdíj és a különdíjak.

Újvidéki Színház
19.30 óra. Az Újvidéki Színház vendégjátéka
Dennis Kelly: Zsákutca – After the end. Szereplők: Raffai Ágnes és Pongó Gábor. Osztályvezető tanár: László Sándor

Egy kocsmát atombombatámadás ér. A fiatal nő, Louise, egy régi barátja, Mark házának bunkerében tér magához. A két fiatalnak a föld alatt, pár négyzetméteren összezártan, minimális étellel és vízzel gazdálkodva kell élniük. A legnagyobb kihívást mégis egymás társaságának elviselése jelenti számukra. Kapcsolatukban a szeretet és gyűlölet, aggodalom és agresszivitás váltja egymást. A bizalom és bizalmatlanság, az önállóság és egymásra utaltság, a női-férfi vonzalom és különbözőség miatt együttélésük lassan, de biztosan az őrületbe hajtja őket. Az előadásban a romantikus komédia, a pszichotriller és a krimi legerősebb hagyományai keverednek egymással egy precízen felépített dramaturgiai zárócsavarral.

Dennis Kelly, a kortárs angol drámairodalom egyik vezéregyénisége, az After the End című drámájában hihetetlen pszichológiai pontossággal és érzékenységgel meséli el a két fiatal történetét, emberi meccseiket és folyamatos küzdelmüket egymással.