Szerda, 2024.07.17.
VMMI

zsűrizés, minősítés, népi kultúra

Népi iparművészeti tárgyak zsűrizése Zentán

  • Határidő: 2023. szeptember 21., csütörtök 00:00
  • Pályázat kiírói: Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság

Felhívjuk a népi kézművességgel foglalkozók figyelmét, hogy a Hagyományok Háza vajdasági hálózata 2023. október 19–20-án megszervezi a népi iparművészeti alkotások zsűrizését Zentán. A zsűrizést a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által kijelölt szakemberek végzik október 19-én, ezt követően, 20-án, 9–12 óráig szakmai napot tartunk, lehetőséget biztosítva az alkotóknak a szakemberekkel való találkozásra.

Leírás

A zsűriztetés olyan szakmai megerősítést, útmutatást nyújthat az alkotóknak, amely állandó fejlődésére ösztönöz. A folyamatos zsűriztetéssel, illetve a megfelelő mennyiségű zsűriszám megszerzésével elnyerhető a népi tárgyalkotó iparművész cím. Az alkotók lezsűrizett termékeikre Páva védjegyet igényelhetnek. A Hagyományok Háza tanúsító védjegye arról tájékoztatja a vásárlót, hogy az adott termék ellenőrzötten kiváló minőségű, így a minőséget illetően kizárja a fogyasztók megtévesztését.

 

A különböző szakágak követelményeiről A népi iparművészeti alkotások minősítésének megújult szempontrendszere című könyvből tájékozódhatnak, amely letölthető a Hagyományok Háza honlapjáról, de lapozható és beszerezhető a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben is.

Zsűrizett népi iparművészeti alkotásnak minősül a Hagyományos Mester Remek, Modern Mester Remek vagy Hagyományos Míves Termék, Modern Míves Termék és Ajándéktárgy kategóriába besorolt alkotás, amelyet a szakmai zsűri számmal lát el.

Népi iparművészeti alkotássá minősítés kérelmezésének menete

A zsűrizési adatlap a következő címen található: https://zsuri.hagyomanyokhaza.hu/

Az adatlap kitöltésének és véglegesítésének határideje: 2023. szeptember 21.

 Az adatlap kitöltésekor kérjük, kövessék a következő lépéseket: 

Első alkalommal:

•           regisztráció

•           a regisztráció aktiválása az e-mailben kapott kóddal

A regisztrációt követően:

•           belépés a regisztrált e-mail címmel

•           az adatlap kitöltése

•           ha elkészült, az adatlap lezárása (Érvényesen csak lezárt adatlappal lehet jelentkezni!)

A zsűrizésre beadott alkotásokért, illetve tárgycsoportért, garnitúráért, tárgy-együttesért egységenként 1500 forintot vagy ennek dinár ellenértékét, 500 dinár díjat kell fizetni, melyet lehetőség szerint a tárgy leadásakor készpénzben kérünk kifizetni.

(Függetlenül a készpénzben történő fizetéstől, kérjük az online adatlapot kitöltőket, hogy az eljárási díjnál jelöljék be a „Csekk” vagy „Átutalás” opciók bármelyikét.)

A tárgyakat a zsűrizést megelőző napokban, legkésőbb a zsűrizés napján (október 19.) 8 óráig kérjük kézbesíteni egyeztetés alapján a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe.

Egyéb fontos tudnivalók

A zsűriszámot az alkotás tervezője és nem a kivitelezője kapja. Ideális esetben a tervező egyben a kivitelező is.

Egy alkotást vagy tárgycsoportot csak egyszer lehetséges benyújtani minősítésre.

Bővebb tájékoztatás Kovács Nádi Karolinánál kapható a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen, vagy a 063 563-115 telefonszámon.